Autofagi: når man spiser os selv forlænger livet

I de seneste måneder har COVID-19 pandemien mindet os om den afgørende betydning af en kendsgerning så simpelt som at vaske vores hænder godt. Måske er vi i dag overraskede over, at vores arter for ganske nylig har erhvervet de udbredte hygiejnevaner. Faktisk har vi takket være dem øget vores forventede levetid betydeligt.

Det er derfor ikke overraskende, at ratien af vores celler også er afgørende for vores sundhed. Den mekanisme, der er ansvarlig for at opretholde “rene” celler kaldes autofagi.

Autofagi og faste
Autofagi er en proces, der konstant fornyer vores celler, forhindrer affaldsprodukter og komponenter, der ikke længere fungerer godt. De værktøjer, cellen bruger til dette er små mikroskopiske vesikler kaldet autophagosomer.

Disse autophagosomer handle på samme måde som moderne hjem vakuum robotter gør. Det vil altså bevæge sig gennem cellens indre og “sluge”, som om de sugede det akkumulerede støv, små dele af cellen og forvandler alt, hvad de finder, til vigtig energi og molekyler. Denne proces forekommer konsekvent, ved lav intensitet, men tilstrækkelig til at holde vores celler i optimal stand. Indtil du får lov til at forny alt dit indhold over tid.

Autofagi proces. UT Sydvestlige Medical Center
Sommetider konkrete, for eksempel når energien er knappe, celler er i stand til at øge deres autofagi at levere efterspørgslen efter næringsstoffer og væsentlige elementer. Og ved den måde, de fremskynde fornyelsen af cellulære strukturer, forsinke aldring.

Faktisk er det meget sandsynligt, at stigningen i cellulære autofagi er en af de mekanismer, som fastende, at forfædres praksis i forskellige kulturer og stadig mere populære i Vesten, giver vigtige fordele for vores krop.

Hvordan hjælper autofagi os?
Selv om udtrykket autofagi allerede har været anvendt siden midten af 1800-tallet, blev de første indikationer af denne proces observeret på fotografier taget under elektronmikroskopet i 1960’erne. Selv om det ikke var meget godt forstået, hvad de mente, de observerede dele af cellen omgivet af en slags membranøs sæk, der syntes at være “ingullndo” dem.

Autophagosomer (i grøn) omgiver dele af cytoplasmaet, i dette tilfælde tilføjet dårligt foldede proteiner (rød). Hvis akkumuleret, sådanne aggregater ville forårsage alvorlig skade, i sidste ende forårsager celledød. Forfatter angivet
Autofagi forblev et mysterium indtil slutningen af 1990’erne, da et par visionære, herunder Nobelprisen i medicin Yoshinori Ohsumi, begyndte at forstå det væsentlige i denne proces og at skimte dens dybtgående konsekvenser.

I dag ved vi allerede, at mange neurodegenerative, hjerte-kar-, autoimmune, metaboliske eller forskellige kræftsygdomme er relateret til fejl i autofagi. Som om det ikke var nok, viser det sig, at autofagi også hjælper os med at fjerne virus og bakterier fra vores celler. Når vores celle alarmsystemer opdage disse typer af patogener, autophagosomes er i stand til at “sluge” dem op og få dem forringet.

Det lader til, at opretholde tilstrækkelige niveauer af autofagi i vores krop kunne være nøglen til et langt og sundt liv. Men måske tanken om fastende i dagevis synes ikke meget attraktivt for os. Lad os ikke fortvivle. Sunde vaner såsom motion praksis øge autofagi. Og den samme virkning forårsager stoffer som resveratrol, polyfenoler eller salicylsyre (den aktive komponent af aspirin).

Øge vores autofagi til at leve længere og bedre
Det er en kendsgerning, at autofagi falder som årene går, hvilket utvivlsomt bidrager til vores aldring. En måde at stoppe det er at opretholde en høj autofagi for en levetid. Desuden har det hos mus og andre forsøgsdyr vist sig, at denne strategi øger levetiden. Selv at mange sygdomme forbundet med aldring vises senere, eller ikke engang udvikle.

Alt dette har vakt mediernes interesse i denne proces. Flere og flere oplysninger om autofagi kan findes i medierne ikke nødvendigvis specialiseret i videnskab. Selv venturekapitalfonde er begyndt at satse på virksomheder, der har til formål at terapeutisk modulere autofagi at øge folks levetid. Nu, hvor vi er begyndt at kende det molekylære fundament af aldring, autofagi er ved at forme sig som en af de vigtigste processer til at forbedre vores sundhed. Der er dog stadig lang vej igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *